Kuinka moni ihminen lukee kirjan loppuun? – Leikkimielinen Hawking- indeksi mittaa


Matemaatikko Jordan Ellenberg kehitteli leikkimielisen Hawking -indexin mittaamaan kuinka moni ihminen lukee kirjat loppuun asti.  Indeksin nimi tulee siitä, että aika harva luki loppuun asti Stephen Hawkingin kirjan ”A Brief History of Time”,vaikka moni olisi halunnut lukea sen. 


Ellenberg käyttää Amazon Kindlen "Popular highlights" -dataa indeksin laskemiseen. Lukijat ovat voineet alleviivata kirjoja ja laittaa sillä tavalla itselleen muistiin sitaatteja. Lukijalle nämä muistilaput ovat tallessa ja niihin voi palata halutessaan. Amazon tekee näistä alleviivauksista yhteenvetoja ja raportoi viisi suosituinta sitaattia joka kirjasta. Mitä lähempänä kirjan loppua nuo suositut sitaatit ovat, sitä todennäköisemmin suurin osa lukijoista on lukenut koko kirjan. Jos suosituimmat sitaatit ovat ihan kirjan alussa, se tarkoittaa, että vähemmän ihmisiä on lukenut kirjan kokonaan. Kun hakemisto luotiin, näitä tietoja oli helpompi käyttää, koska "Popular highlights" oli kaikkien saatavilla, mutta viime aikoina tiedot ovat olleet saatavana vain Kindle-kirjoja ostaville ihmisille. 

 

Käytännössä indeksi luotiin siten, että sitaatteihin liitettiin sivunumerot ja viimeisin viidestä top-listalla olleiden sitaattien sivunumeroista jaettiin kyseisen kirjan sivujen lukumäärällä. Näin tulee prosenttiosuus, joka (karkeasti) osoittaa todennäköisyyden, että useimmat lukijat ovat lukeneet kirjan loppuun asti. Heti huomaa, että tämä metodi on vain suuntaa antava. Ihmisillä saattaa olla alleviivausväsymys kirjan loppupuolella ja voi myös olla, että kirjailija on sanonut kaiken olennaisen jo kirjan alkupuolella tietäen, että suurin osa ihmisistä lukee vain ensimmäiset 50 sivua. Metodi on silti parempi kuin moni huonompi J.  

 

Wikipedian sivustolta löytyy taulukko niistä kirjoista, joita Ellenberg käytti analyysissään. Romaaneista Donna Tarttin Tikli (The Goldfinch) luettiin 99 prosenttisesti. Aikamoinen ero on E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey -kirjaan, sillä siitä luettiin vain vain 26%. Tietokirjoja aika harva näytti lukevan loppuun asti. Heikoimmin luettiin Hillary Clintonin kirjaa (2%), mutta aika harva tuota nimikkokirjaakaan eli Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia-kirjaa on kokonaan lukenut (7%). Nobelisti Daniel Kahnemanin Thinking Fast and Slow ei myöskään inspiroi loppuun asti. 

 


Halusin esitellä tämän metodin, mikä on mielestäni innovatiivinen ja hauska. Ehkä on jotain tilanteita, missä ei vaan löydy hyvää dataa tai metodia. Ollaan avoimia…
 

Lähteet: 

 

Ellenberg, Jordan (July 3, 2014). "The Summer's Most Unread Book Is…". The Wall Street Journal. https://www.wsj.com/articles/the-summers-most-unread-book-is-1404417569

 

Sorokanich, Bob (July 6, 2014). "The Books Everyone Starts and No One Finishes, According to Amazon". Gizmodo. https://gizmodo.com/the-books-everyone-starts-and-no-one-finishes-accordin-1600866004

 

Stephens-Davidowitz, Seth & Andrés Pabon (2017): “ Everybody lies: Big data, new data, and what the internet can tell us about who we really are”, New York: HarperCollins, 2017.


Wkipedia, Hawking Index https://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_Index 

Kommentit

Suositut tekstit